Autor: Kaubandus.ee • 26. aprill 2019

Läti tootjad: pandipakendisüsteem peab olema tsentraliseeritud ja mittetulunduslik

24. aprillil allkirjastasid Läti joogitootjad vastastikuse mõistmise memorandumi, mis väljendab kõigi joogitootjate tahet, koostööd ja rahalist valmisolekut pandipakendi tagastamise süsteemi kasutuselevõtuks Lätis, et jõuda kokkulepitud eesmärkideni jäätmete kogumise ja taaskasutamise valdkonnas.
Foto: Postimees/Scanpix

Kogu joogitööstuse nimel sõlmitud vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastasid Läti Toiduettevõtete Föderatsioon, Läti Õllevabrikute Ühing, Läti Karastusjookide Ühing ja Läti Õlletehaste Liit. Allkirjastamisest tulenevalt võtavad joogitootjad sotsiaalse vastutuse keskkonna ja ühiskonna eest, tagades toodetud pakendite kogumise ja taaskasutamise.

Vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamisega toetavad joogitööstuse esindajad pandipakendisüsteemi kasutuselevõttu Lätis nii rahaliselt kui ka tagades selle ülalpidamise põhiprintsiibid – tsentraliseeritud süsteem, mittetulunduspõhimõte (kasum investeeritakse pandipakendisüsteemi kestlikku arengusse) ning tiheda koostöö säilitamine joogitootjate ja jaemüüjate vahel.

"Seni on pandipakendi tagastamise süsteem ainuke meetod, millega on suudetud saavutada Euroopa Liidu seatud jäätmete kogumise ja taaskasutuselevõtu eesmärgid, mis näevad ette, et liikmesriigid koguksid ja võtaksid taaskasutusse vähemalt 77% ühekordsetest korkide ja kaantega plastpakenditest aastaks 2025 ja vähemalt 90% aastaks 2029," rõhutas oma kõnes Läti Toiduaineettevõtete Föderatsiooni nõukogu esinaine Ināra Šure.

"Võrreldes alternatiivsete ettepanekutega on pandipakendisüsteemi eelis rahaline stiimul tarbijatele.“ Šure lisas, et vastastikuse mõistmise memorandumi allkirjastamisega võtab joogitööstus ülesandeks hakata tegema koostööd jaemüüjate ja valdkonna otsuseid langetavate isikutega, et kehtestada kõige tõhusam ja sõltumatum joogipakendihoiuste süsteem. Pandipakendisüsteemi eesmärk on muuta Läti olemasolev jäätmekäitlussektor konkurentsivõimelisemaks ja etteaimatavamaks ning suurendada pakendite taaskasutamist eelkõige enimkasutatavate pakenditüüpide seas.

Pandipakendi tagastamise süsteem on uuenduslik ja nüüdisaegne ning osutunud efektiivseks riikides, mida peetakse keskkonnakaitse liidriteks. Praegu on Euroopas suur huvi pandipakendi tagastamise süsteemi kasutuselevõtu vastu, sest see tagab tõhusad tulemused kahe kuni kolme aasta jooksul pärast rakendamist. Pandipakendisüsteem toimib juba edukalt Norras, Rootsis, Soomes, Taanis, Islandil, Hollandis ja Saksamaal (samuti paljudes USA osariikides ning suuremas osas Austraaliast ja Kanadast) ning ka Eestis ja Leedus, saavutades jäätmete kogumise ja taaskasutamise ettenähtud sihtmärgid. Eesti ja Leedu on head näited pandipakendisüsteemi suurtest kogumis- ja taaskasutustulemustest. Leedus olid taaskasutatud pakendite kogused 2018. aastal: PET 91%, CAN 94% ja OWG (ühekordselt kasutatavad klaaspakendid) 82%. Eestis saavutati 2018. aastal taaskasutusse läinud pakendite osakaalud 85% PET, 86% CAN ja 90% OWG.

AS Läti Riigimetsa on avaldanud toetust pandipakendisüsteemi kasutuselevõtule Lätis. „Me seisame puhta keskkonna eest, kus inimesed saavad lõõgastuda. Igal aastal näeme, et 70% metsast kogutud jäätmetest on tühjad PET-pudelid ja -purgid. Teiste riikide kogemused kinnitavad, et pandipakendisüsteem on efektiivne looduses leiduvate pudelite ja purkide arvu vähendamisel, mistõttu peaks ka Läti saama sellise tulemuse,“ sõnas AS Läti Riigimets kommunikatsiooniosakonna juhataja Tomass Kotovičs.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077